Le vin au Moyen Âge. Production et producteurs
IIe congrès (Grenoble, 1971)
Grenoble, Presses Universitaires de Grenoble, 1978.
Disponible en ligne à l’adresse suivante : https://www.persee.fr/issue/shmes_1261-9078_1978_act_2_1.
Table des matières
Bernard Guillemain, Avant-Propos
Pierre Vaillant, Le commun du vin dans les villes du Dauphiné et du Faucigny aux XIIIe et XIVe siècles d’après les chartes de franchises
Marie-Thérèse Lorcin, Le vignoble et les vignerons du Lyonnais aux XIVe et XVe siècles
Pierre Bonassié, Le vignoble catalan aux alentours de l’an mil
Michel Le Mené, Le vignoble angevin à la fin du Moyen Âge : étude de rentabilité
Charles Higounet, Pour une géographie du vignoble aquitain médiéval
Charles-Marie de La Roncière, Le vignoble florentin et ses transformations au XIVe siècle
Wine in the Middle Ages: Production and Producers:
2nd Congress (Grenoble, 1972)
Bernard Guillemain, Preliminary Remarks
Pierre Vaillant, The Commun (Tax) on Wine in the Towns of the Dauphiné and Faucigny in the 13th and 14th Centuries according to the Franchise Charters
Marie-Thérèse Lorcin, Vineyards and Wine Makers in the Lyonnais Province in the 14th and 15th Century
Pierre Bonassié, Wineries of Catalonia around the time of the Year 1000
Michel le Mené, Wineries in the Anjou at the End of the Middle Ages: A Study of Profitability
Charles Higounet, For a Geography of the Aquitaine Wineries in the Middle Ages
Charles-Marie de la Roncière: Wine Making in Florence and its Transformations in the 14th Century