Le vin au Moyen Âge. Production et producteurs

IIe congrès (Grenoble, 1971)

 

Grenoble, Presses Universitaires de Grenoble, 1978.

Disponible en ligne à l’adresse suivante : https://www.persee.fr/issue/shmes_1261-9078_1978_act_2_1.

 

Table des matières

Bernard Guillemain, Avant-Propos

Pierre Vaillant, Le commun du vin dans les villes du Dauphiné et du Faucigny aux XIIIe et XIVe siècles d’après les chartes de franchises

Marie-Thérèse Lorcin, Le vignoble et les vignerons du Lyonnais aux XIVe et XVe siècles

Pierre Bonassié, Le vignoble catalan aux alentours de l’an mil

Michel Le Mené, Le vignoble angevin à la fin du Moyen Âge : étude de rentabilité

Charles Higounet, Pour une géographie du vignoble aquitain médiéval

Charles-Marie de La Roncière, Le vignoble florentin et ses transformations au XIVe siècle

 

Wine in the Middle Ages: Production and Producers:
2nd Congress (Grenoble, 1972)

Bernard Guillemain, Preliminary Remarks

Pierre Vaillant, The Commun (Tax) on Wine in the Towns of the Dauphiné and Faucigny in the 13th and 14th Centuries according to the Franchise Charters

Marie-Thérèse Lorcin, Vineyards and Wine Makers in the Lyonnais Province in the 14th and 15th Century

Pierre Bonassié, Wineries of Catalonia around the time of the Year 1000

Michel le Mené, Wineries in the Anjou at the End of the Middle Ages: A Study of Profitability

Charles Higounet, For a Geography of the Aquitaine Wineries in the Middle Ages

Charles-Marie de la Roncière: Wine Making in Florence and its Transformations in the 14th Century